Com afrontar la por a la menopausa. Aquesta és una de les qüestions més importants que es tractarà, aquest dissabte, al Fòrum Dona i Menopausa, al CaixaFòrum de Tarragona, a partir de les 9 del matí. Reusdigital.cat ha parlat amb la impulsora de l’acte, Montse Roura, que enguany per primer cop es realitza lluny de grans capitals com Barcelona i Madrid. De fet, és previst que es realitzi també a la resta de demarcacions. Un fòrum que tracta la menopausa des de diverses temàtiques amb xerrades d’experts.

Fuente: http://reusdigital.cat/noticies/el-camp/montse-roura-el-sexe-es-molt-mes-que-la-penetracio-i-lorgasme

Les inscripcions es poden realitzar mitjançant la pàgina web ‘Ella y el abanico’, de la qual també n’és impulsora Montse Roura, tot i que les dones que ho desitgin s’hi podran inscriure presencialment. A partir de dos quarts de 9 del matí es podran recollir les acreditacions, i a les 9 s’iniciarà el Fòrum. De fet, actualment, la menopausa és l’etapa més llarga de la vida d’una dona, tal com ha detallat Roura durant l’entrevista. A la demarcació de Tarragona, un 60,18% de persones del sexe femení, supera els 45 anys i, per tant, ja es troben en l’interval d’edat on poden començar a notar símptomes menopàusics.

Com definiria la menopausa?
Es l’etapa mes llarga de la vida de les dones. Evidentment ens hem de cuidar, però tenim una experiència, i hem d’anar més enllà de les talles, i tenir moltes ganes de cuidar-nos i sentir-nos el millor possible amb la nostra pell. Ara, les dones de 50 anys tornem a estar de moda.

Parla de l’alimentació. És important?
L’alimentació és important durant tota la vida. Quan no et trobes bé, has de cuidar-la més. L’has de tenir en compte des que com petits. Si ens alimentem millor, estarem menys malalts. És evident que l’alimentació afecta l’etapa de la menopausa. Si menges, per exemple, sèsam o calci, t’ajudarà. El primer que hem de fer és alimentar-nos bé, i fer exercici, i després informar-nos. No parlo d’esport, perquè no tothom en pot fer, però pots caminar o fer una mica de Pilates. Tenim molts anys al davant, per tant ens hem de cuidar molt.

D’on sorgeix el Fòrum Dona i Menopausa?
Neix de la meva inquietud per saber el que passava quan vaig tenir la menopausa. Em vaig adonar que no hi havia la suficient informació. Han passat anys, almenys 5, i les coses han millorat. Encara, de fet, hi ha molts tabús en aquest tema.

Inicialment vaig muntar el Saló de la menopausa, per donar informació i resposta a les dones. Aquest Saló s’ha transformat amb els anys en un fòrum. Realment, el que interessava més a les dones eren les conferències.

Quina resposta tenen?
Fins ara se n’han fet a Barcelona, Madrid i Buenos Aires. Les dones sempre m’han demanat que surti de les grans capitals. De fet, ser a Tarragona és una demanda a través del web. Veurem quina resposta hi ha.

I a les grans capitals, l’acceptació ha estat bona?
Sí, sempre ha estat molt ple.

Què es tracta als fòrums?
Són conferències de professionals, diverses xerrades. A Tarragona parlem de la importància del calci, de l’atròfia vaginal, dels canvis associats a l’envelliment i els problemes capil·lars que té la dona durant la menopausa. Al final, per entretenir, es podrà veure una comèdia teatral que es diu ‘Menos es más‘, la qual és molt divertida i parla sobre què ens passa a les dones.

Comentava que és un tema tabú, el Fòrum serveix per normalitzar la menopausa?
És cert, la menopausa encara té tabús. Hi ha una mica de por de dir que es té la menopausa. Jo sempre dic que és una cosa molt bona, si no la tinguéssim, estaríem mortes. Arribar-hi és un bon senyal. És cert que durant aquesta hi pot haver símptomes que et descol·loquen, però, per exemple, et puc dir que el fet de no tenir la regla i no poder quedar-te embarassada és una gran benedicció. Als símptomes els hi hem de posar remei. Una bona manera de trencar tabús és informar-te i no tenir por de dir que tens la menopausa. Se n’ha de parlar.

Pel que em diu, doncs, es poden mantenir relacions sexuals igualment satisfactòries.
Evidentment. És un tema important. T’alliberes de quedar-te amb estat. No haver de prendre mesures és un alliberament. Està clar que canvien les relacions, però és com tot a la vida. També tens molta més experiència i pots enfocar les relacions d’una altra manera. En aquest país sempre s’ha considerat que el sexe és penetració i orgasme, i és molt més que això. Ara que no tenim les hormones disparades, és hora d’investigar altres formes de gaudir.

També és una manera de redescobrir el cos?
Sí. El cos de la dona i de l’home, que cal recordar que les relacions són cosa de dos. Ells també tenen l’andropausa, i pateixen canvis. Estem en un altre moment, i és bo per redescobrir la sexualitat.

I, per tant, un bon moment pel diàleg i conèixer coses noves en parella.
És bon moment per a tot això. Que les hormones estiguin més calmades ens permet experimentar.

Quantes dones a la demarcació de Tarragona poden tenir menopausa, actualment?
Segons l’Institut Nacional d’Estadística, a la demarcació de Tarragona hi ha 210.000 dones. D’aquestes, 183.686 tenen més de 45 anys. Per tant, un 60,18% de les dones està en edat de menopausa, la qual es pot tenir entre 45 i 55 anys. Està clar que som una societat que hi ha molta gent gran. Aquestes dades ens diuen que la menopausa és l’etapa més llarga de la vida de les dones. És important que ens cuidem molt.

Hi ha d’haver un treball psicològic en l’entrada a la menopausa?
Sempre dic que cada dona és un món. El treball psicològic només ha de ser-hi si la dona està afectada. N’hi ha que no té símptomes i altres que els tenen tots. Penso que no és necessari.

Més enllà del Fòrum Dona i Menopausa, vostè també gestiona la pàgina web ‘Ella y el abanico‘.
Sí, neix després del Saló de la menopausa. Les dones em demanaven informació i vaig crear la pàgina, per complementar. Proposem articles diversos que puguin ser d’interès per a elles.

Té bona resposta?
Tenim més d’1,5 milions de visites. Imagina’t! El nostre web és en castellà, la qual cosa permet que hi accedeixin dones d’Amèrica del Sud i els Estats Units, entre d’altres.

Rep preguntes de dones anònimes a partir del web i les xarxes socials?
Sí. Intentem contestar-ho tot. Sobretot en rebem a través del web i Facebook. La que més ens pregunten és si et pots quedar embarassada a la menopausa durant el primer any. I sí, fins que no fa un any que no tens la regla, et pots quedar en estat. Hi ha gent que li marxa i diu que ja és menopàusica, però no és així. Si et ve el període 11 mesos després, has de començar de nou el procés.

Pensa que hi ha d’haver una conscienciació entre les dones joves o de mitjana edat?
Penso que tot plegat anirà canviant. Estem fent que la menopausa perdi els tabús. Un cop fet això, i sigui un tema banal com la regla, el que s’ha de fer és prevenir de cara al futur. De fet, però, és el que hauríem de fer sempre.